Kemaskini terbaru: April 8, 2014

Kategori

 

 

  • Arkib

  • Hebahkan

  • Langgan berita

  • Ulasan Terkini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkib oleh Mohammad Alinor Abdul Kadir

Teori Pengetahuan, Percakapan dan Kelakuan Sebagai Teras Pendidikan Karakter

Teori pengetahuan, percakapan dan kelakuan adalah teras kepada pendidikan karakter. Malah, meletakkan teori pengetahuan sebagai sebahagian daripada pendidikan karakter akan memperkukuhkan percakapan dan kelakuan. Hal ini sebenarnya telah disentuh oleh Errington (1984), namun dalam bentuk perbahasan ynag lain, terutamanya pada Bahagian III : Adaik and Epistemology. Sekarang, kami persembahkan apakah yang kami maksudkan sebagai teori pengetahuan Minangkabau.

[Baca teks penuh...]

Epistemologi dan Logik di Eropah

Nota perbincangan dibentangkan dalam perbincangan Kumpulan Bahasa dan Linguistik ASASI pada 25 Jan 2014, di FSKTM, UPM, Serdang. Oleh Dr Mohammad Alinor Abdul Kadir.

[Baca teks penuh...]

Strategi Peperangan Malayonesia

Makalah ini dikembangkan daripada makalah asal yang dibentangkan di INSPEM, UPM, suatu masa dahulu, dan di PDP, UM, pada 7/9/2013. Semenjak daripada itu, kami berusaha mendapatkan rujukan-rujukan yang lebih baik bagi menjelaskan butiran-butiran penting yang akan dipersembahkan di bawah. Kami akan membicarakan dua buah teks Jawa yang khusus berbincang tentang strategi peperangan. Namun, kami akan memulai perbincangan dengan menyatakan kedudukan bidang ini di dalam teks terasnya di India yang dikatakan merupakan rujukan paling utama kepada semua pemimpin/ ketua perang di Malayonesia dan Indo-China.

[Baca teks penuh...]

Mengupayakan Bahasa Indonesia/Melayu Sebagai Bahasa Ilmu dalam Bidang Matematik

“Mengupayakan” itu sebenarnya bermaksud melaksanakan tiga tahap utama pembangunan Bahasa Indonesia/Melayu sebagai Bahasa Ilmu. Pertamanya, mendapatkan istilah-istilah asli/pinjaman dalam Bahasa Indonesia/Melayu yang mewakili sesuatu prinsip dalam bidang Matematik, berbanding istilahnya dalam bahasa-bahasa Eropah.

[Baca teks penuh...]

Pembilangan dalam Rumpun Melayu

Kami akan berusaha untuk menunjukkan bahawa wujudnya permasalahan yang agak mendasar terakam di dalam istilah-istilah pembilangan yang digunakan di dalam bahasa-bahasa serumpun Melayu.

[Baca teks penuh...]

Kebudayaan Kebangsaan dan Cabaran Globalisasi

Biarlah saya jelaskan dahulu dari aspek manakah saya boleh membincangkan tema forum “Dasar Kebudayaan Kebangsaan”. Minat saya terhadap kebudayaan hanyalah dicetuskan daripada pembacaan dan halatuju penyelidikan yang saya mulai lakukan semenjak 10 tahun lepas di UKM.

[Baca teks penuh...]

kesInformal Education Among Cambodian Muslim Community

Based on many papers/books written about Islam in Champa and Cambodia, till now, there are only small amount of it discusses about the Islamic intellectual written heritages, such as Arabic Kufic inscriptions and Arabic/Malay/Cham manuscripts. I am referring traditionally to the discussions about Islamic intellectual written materials by Ravaisse (1922), Lafont et. al. (1977) and Po Dharma (1981). Most of writings later on were based on their initial works, some even easily copying their ideas.

[Baca teks penuh...]

Perkembangan Logik di India dan Pengaruhnya kepada Alam Melayu

Makalah ini bakal membincangkan perkembangan bidang pengetahuan yang digelar epistemologi dan logik di India, bukan sepertimana biasa membincangkannya di Greek, seolah-olah seluruh hal berkaitan bidang ini datangnya dari Greek. Sarjana-sarjana Barat baru sahaja mengiktiraf kewujudan bidang ini di India menerusi buku yang popular ditulis oleh Bochenski (1956), yang memaparkan sejarah perkembangan logik di Eropah/Barat, Islam dan India.

[Baca teks penuh...]

Ulasan Buku James T. Collins, Bahasa Sanskerta dan Bahasa Melayu, 2009

Ulasan Buku James T. Collins, Bahasa Sanskerta dan Bahasa Melayu, 2009 Oleh : Dr. Mohammad Alinor bin Abdul Kadir 1. Pengenalan Tatkala saya dihubungi oleh Sdra Mohammad Ali dari APM, UM, pada lebih kurang jam 11pagi, 19/1/2010, saya sebenarnya sedang memantau kuliah STPD2023 : Etika dalam Kegiatan Sains dan Teknologi yang diberikan oleh Prof. Khalijah …

[Baca teks penuh...]

Hubungan Intelektual Terawal Dunia Melayu-Cina

Hubungan Intelektual Terawal Dunia Melayu-Cina Oleh Dr. Mohammad Alinor bin Abdul Kadir Penyelidik Bersekutu, Institut Penyelidikan Matematik, Universiti Putra Malaysia, 43400 Serdang, Selangor, D.E. Abstrak Walaupun hubungan dunia Melayu-Cina sebenarnya telah menjangkau hampir 2000 tahun, kalau berdasarkan rekod-rekod bertulis kurun ke-2M di Cina tentang Funan dan Campa, namun kajian bagi merungkai maksud sebenar hubungan ini …

[Baca teks penuh...]

« Sebelum | Halaman 1