Kemaskini terbaru: February 28, 2014

Kategori

 

 

  • Arkib

  • Hebahkan

  • Langgan berita

  • Ulasan Terkini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surat

Ulasan GMP terhadap pandangan Mahathir

Ulasan GMP terhadap pandangan Mahathir di Seminar “International Conference on Teacher Education in the Muslim World” di Putrajaya pada 12 Nov. 2013

[Baca teks penuh...]

PPSMI Tidak Menentukan Ranking Universiti – GMP

Hebahan Media GMP 1 Okt 2013, bil. 2 – GMP (Gerakan Mansuhkan PPSMI) menyangkal pendapat Tun Mahathir tentang perkara PPSMI berperanan menentukan asana atau ranking universiti.

[Baca teks penuh...]

BANTAHAN GMP TERHADAP DASAR KERAJAAN TERHADAP MATA PELAJARAN BAHASA INGGERIS SPM

Berikut ialah kandungan penuh surat bantahan daripada Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) berhubung dasar kerajaan terhadap Mata Pelajaran Bahasa Inggeris untuk SPM.

[Baca teks penuh...]

Isu PPSMI jauh lebih penting daripada isu bahasa rojak

Saya merujuk kepada surat kiriman Keturunan Megat Terawis, “Cakap rojak rosakkan bahasa Melayu” di ruangan ini pada tarikh 22 November 2011. Sebagai seorang pencinta bahasa Melayu dalam dunia ilmu daripada kalangan generasi Y, ingin saya tegaskan di sini bahawa isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) bukanlah sesuatu yang ‘dikitar semula’ …

[Baca teks penuh...]

Teaching Science and Mathematics in Bahasa Melayu

By Wan Ramli Wan Daud On behalf of the Akademi Sains Islam Malaysia, I would like to congratulate the YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, as the Education Minister for being forthright in cancelling the flawed Teaching of Science and Mathematics in English (PPSMI) program and replacing it with the more realistic policy of upholding Bahasa …

[Baca teks penuh...]

Sangkalan Terhadap PAGE

Tiongkok akan terus membangunkan bahasanya, bahasa Mandarin, sehingga benar-benar dapat bersaing dengan bahasa-bahasa sains dan matematik lain itu. PAGE juga perlu sedar bahawa bahasa Melayu dalam abad ke-5M hingga ke-12M sudah menjadi bahasa ilmu antarabangsa (ketika Eropah agak Gelap) kerana ribuan buku dalam bahasa Melayu dibawa ke negeri Tiongkok.

[Baca teks penuh...]

Kritikan Kedua Terhadap Mahathir Dalam Isu PPSMI

Apa pun “jawaban beliau” ini saya siarkan semula di bawah ini bagi memudahkan pembaca melihat konteks sangkalan balas saya satu persatunya pula. Bilangan bermula dengan 22 itu adalah bilangan asalnya kerana bilangan sebelumnya, bilangan 1 hingga 21, ialah jawaban beliau kepada perkara lain yang tiada kena mengena dengan PPSMI.

[Baca teks penuh...]

Kritikan Terhadap Mahathir Dalam Isu PPSMI

Dr. Mahathir memang berpegang pada makna “semangat kebangsaan” yang salah. Sesuatu dasar yang membelakangi bahasa B padanya tidak bertentangan dengan “semangat kebangsaan B” . Ini suatu pendirian yang aneh dan tidak akan berlaku di mana sahaja bangsa di dunia ini. Bayangkan B itu Perancis, Jerman, Inggeris atau Jepun dan sebagainya. (tetapi jangan bayangkan negara-negara di Afrika, India, Filipina, dsbnya; iaitu negara-negara yang parah terjajah dan mundur atau yang tidak layak menjadi model kemajuan)

[Baca teks penuh...]

Kerajaan Wajar Berpatah Balik

Saya menyokong pandangan sesiapa juga yang meletakkan bahasa sendiri sebagai bahasa pendidikan anak bangsa, sekurang-kurang di peringkat awal pendidikannya. Bukan kerana “assabiyah” tetapi kerana sudah terbukti keistimewaannya pendidikan sains dalam bahasa sendiri. Di peringkat penciptaan ilmu telah terbukti demikian: mereka yang pernah terdidik dalam bahasa dan kebudayaan sendirilah yang melahirkan karya aslinya dalam sains dan teknologi, apatah lagi sastera.

[Baca teks penuh...]

| Halaman 1